Sortiment - ČERNÉ ČAJE (74)

Tradiční Evropský nápoj

Černý čaj se ve východní Asii ve skutečnosti označuje jako červený čaj. Tak jako při zeleném čaji se pro nejlepší kvalitu sklízejí první dva lístky a pupen. Sklizeň se pak nechá sušit na mřížce přibližně 12 až 18 hodin. Při následujícím procesu kvašení se díky kyslíku ve vzduchu změní list i buková šťáva. Působením fermentace dostane černý čaj svou červenou barvu a typickou chuť. Díky fermentaci je také obzvláště trvanlivý. Po skončení procesu se čaj třídí podle stupňů listů.

Výroba černého čaje

Klasická výroba černého čaje z čerstvě nasbíraných listů probíhá čtyřmi pracovními postupy: 1. vadnutí, 2. rolování, 3. fermetace, 4. sušení.

1. vadnutí: Čerstvě nabírané listy se rozprostřou na dlouhou drátěnou mříž, přičemž ventilátory teplého vzduchu urychlí proces vadnutí. Listy ztratí 30 procent své vlhkosti a jsou připraveny na další postup.

2. rolování: Po vadnutí stále zelené listy srolují. V jednoduchém stroji se pohybují dvě kovové desky naproti sobě. Listy se rovnoměrně potrhají, Rozmačkáme a nařežou tak, aby se buněčné šťávy mohli spojit s kyslíkem ze vzduchu.

3. fermentace: rolované listy se pak kvůli fermentaci nasypou na stoly a udržují se vlhké. Tento proces trvá asi dvě až tři hodiny. Kyslík ve vzduchu se spojí se šťávou buněk v listech. Zelená barva čajových listů se promění na měděně červené, případně tmavohnědou. Buňky, buněčné šťávy a aromatické látky jsou nadále otevřené.

4. sušení: Po fermentaci se čajové lístky suší asi 20 minut horkým vzduchem při teplotě 85 ℃. Při sušení následuje třídění čajových listů mechanickým vibračním sítem. Přitom se třídí na různé velikosti, Broken-Tea a malé kousky listů. Při špičkové kvalitě následuje ještě ruční výběr stonků a zlomků. Tato klasická, ortodoxní metoda je ještě dnes jediným způsobem, jak vyrobit černý listový čaj.

Černý čaj se ve východní Asii ve skutečnosti označuje jako červený čaj. Tak jako při zeleném čaji se pro nejlepší kvalitu sklízejí první dva lístky a pupen. Sklizeň se pak nechá sušit na mřížce přibližně 12 až 18 hodin. Při následujícím procesu kvašení se díky kyslíku ve vzduchu změní list i šťáva. Působením fermentace dostane černý čaj svou červenou barvu a typickou chuť. Díky fermentaci je také obzvláště trvanlivý. Po skončení procesu se čaj třídí podle stupňů listů.

240_F_80717866_KlL2dJT1CazArCsdPcH74sAeLMyOELEP

klikněte na OBRÁZEK a vyberte si variantu

 

  • Černý čaj China Keemun OP

    Černý čaj China Keemun OP

    Klasický jemný čaj, s tmavým nálevem a jemnou kouřovou chuťou. Keemun je vznešený veľmož mezi čínskými čaji a je jedním ze tří nebo čtyř nejlepších čajů světa.
    Kód : 0-103531
    Skupinová karta
  • Černý čaj ochucený Earl White

    Černý čaj ochucený Earl White

    Zajímavá kombinace tradičního bergamotového čaje se sněhovými pusinkami. Černý čaj obsahuje celou řadu  prospěšných látek. Černý čaj obsahuje kofein a
    Kód : 0-120154
    Skupinová karta
  • Černý čaj China OP

    Černý čaj China OP

    Jednoduchý, užitečný, čínsky čaj s tmavým nálevem. Standardní, kvalitní čínsky černý čaj vhodný na pěstovaní kombuchy. Označení OP znamená - Orange pekoe - čaj
    Kód : 0-103563
    Skupinová karta
  • Golden Tea Caramel černý čaj

    Golden Tea Caramel černý čaj

    Černý čaj "Golden Caramel" je exkluzivní smes čaje se zlatým prachem s karamelovou příchutí.  1 čajovou lžičku zalijeme vroucí vodou, necháme 3-5 minut
    Kód : 0-120184
    Skupinová karta
  • Černý čaj China Yunnan FOP

    Černý čaj China Yunnan FOP

    Typický dlouhý list - čaj z Yunnan oblasti se silně zemitým rysem a několika zlatými špičkami listu. Standardní, kvalitní čínský černý čaj vhodný na pěstování
    Kód : 0-103568
    Skupinová karta
  • Černý čaj Nirvána (směs bylin s konopím)

    Černý čaj Nirvána (směs bylin s konopím)

    Nirvána je stav blaženosti, klidu. Právě na to jsme dbali při tomto čaji. Nirvána je kořenitě černá čajová směs s konopím a kakaovými semeny vyvážená tak, aby
    Kód : 0-120185
    Skupinová karta
  • Černý čaj Ceylon Dimbula Uduwella

    Černý čaj Ceylon Dimbula Uduwella

    Dimbula leží na cejlonskem západě. Má světlý, do červena zafarbený nálev. Pochází z platnáží v nadmorské výšce 1400 metrů n.m. Nádherně vytvořen vysokohorský
    Kód : 0-105175
    Skupinová karta
  • Černý čaj ochucený Bambusová tráva

    Černý čaj ochucený Bambusová tráva

    Bambusová tráva pocházející s Asie v kombinaci z černým čajem. Smes úspěšně doplňuje do těla vitamin C, draslík, železo a fruktózu. 1 čajovou lžičku zalijeme
    Kód : 0-120501
    Skupinová karta
  • Černý čaj Ceylon OP 2 Adawatte

    Černý čaj Ceylon OP 2 Adawatte

    Adawatte je ceněn pro svou kvalitu a typickou cejlonskou chuť. Nálev je čerstvý a suchý. Lístky nejsou rozvinuté a jsou stejně velké. Čas sklizně je květen a
    Kód : 0-105520
    Skupinová karta