Sortiment - ČERNÉ ČAJE (68)

Tradiční Evropský nápoj

Černý čaj se ve východní Asii ve skutečnosti označuje jako červený čaj. Tak jako při zeleném čaji se pro nejlepší kvalitu sklízejí první dva lístky a pupen. Sklizeň se pak nechá sušit na mřížce přibližně 12 až 18 hodin. Při následujícím procesu kvašení se díky kyslíku ve vzduchu změní list i buková šťáva. Působením fermentace dostane černý čaj svou červenou barvu a typickou chuť. Díky fermentaci je také obzvláště trvanlivý. Po skončení procesu se čaj třídí podle stupňů listů.

Výroba černého čaje

Klasická výroba černého čaje z čerstvě nasbíraných listů probíhá čtyřmi pracovními postupy: 1. vadnutí, 2. rolování, 3. fermetace, 4. sušení.

1. vadnutí: Čerstvě nabírané listy se rozprostřou na dlouhou drátěnou mříž, přičemž ventilátory teplého vzduchu urychlí proces vadnutí. Listy ztratí 30 procent své vlhkosti a jsou připraveny na další postup.

2. rolování: Po vadnutí stále zelené listy srolují. V jednoduchém stroji se pohybují dvě kovové desky naproti sobě. Listy se rovnoměrně potrhají, Rozmačkáme a nařežou tak, aby se buněčné šťávy mohli spojit s kyslíkem ze vzduchu.

3. fermentace: rolované listy se pak kvůli fermentaci nasypou na stoly a udržují se vlhké. Tento proces trvá asi dvě až tři hodiny. Kyslík ve vzduchu se spojí se šťávou buněk v listech. Zelená barva čajových listů se promění na měděně červené, případně tmavohnědou. Buňky, buněčné šťávy a aromatické látky jsou nadále otevřené.

4. sušení: Po fermentaci se čajové lístky suší asi 20 minut horkým vzduchem při teplotě 85 ℃. Při sušení následuje třídění čajových listů mechanickým vibračním sítem. Přitom se třídí na různé velikosti, Broken-Tea a malé kousky listů. Při špičkové kvalitě následuje ještě ruční výběr stonků a zlomků. Tato klasická, ortodoxní metoda je ještě dnes jediným způsobem, jak vyrobit černý listový čaj.

Černý čaj se ve východní Asii ve skutečnosti označuje jako červený čaj. Tak jako při zeleném čaji se pro nejlepší kvalitu sklízejí první dva lístky a pupen. Sklizeň se pak nechá sušit na mřížce přibližně 12 až 18 hodin. Při následujícím procesu kvašení se díky kyslíku ve vzduchu změní list i šťáva. Působením fermentace dostane černý čaj svou červenou barvu a typickou chuť. Díky fermentaci je také obzvláště trvanlivý. Po skončení procesu se čaj třídí podle stupňů listů.

240_F_80717866_KlL2dJT1CazArCsdPcH74sAeLMyOELEP