Sortiment - Dárkové čaje (68)

Tradiční Evropský nápoj

Černý čaj se ve východní Asii ve skutečnosti označuje jako červený čaj. Tak jako při zeleném čaji se pro nejlepší kvalitu sklízejí první dva lístky a pupen. Sklizeň se pak nechá sušit na mřížce přibližně 12 až 18 hodin. Při následujícím procesu kvašení se díky kyslíku ve vzduchu změní list i buková šťáva. Působením fermentace dostane černý čaj svou červenou barvu a typickou chuť. Díky fermentaci je také obzvláště trvanlivý. Po skončení procesu se čaj třídí podle stupňů listů.

Výroba černého čaje

Klasická výroba černého čaje z čerstvě nasbíraných listů probíhá čtyřmi pracovními postupy: 1. vadnutí, 2. rolování, 3. fermetace, 4. sušení.

1. vadnutí: Čerstvě nabírané listy se rozprostřou na dlouhou drátěnou mříž, přičemž ventilátory teplého vzduchu urychlí proces vadnutí. Listy ztratí 30 procent své vlhkosti a jsou připraveny na další postup.

2. rolování: Po vadnutí stále zelené listy srolují. V jednoduchém stroji se pohybují dvě kovové desky naproti sobě. Listy se rovnoměrně potrhají, Rozmačkáme a nařežou tak, aby se buněčné šťávy mohli spojit s kyslíkem ze vzduchu.

3. fermentace: rolované listy se pak kvůli fermentaci nasypou na stoly a udržují se vlhké. Tento proces trvá asi dvě až tři hodiny. Kyslík ve vzduchu se spojí se šťávou buněk v listech. Zelená barva čajových listů se promění na měděně červené, případně tmavohnědou. Buňky, buněčné šťávy a aromatické látky jsou nadále otevřené.

4. sušení: Po fermentaci se čajové lístky suší asi 20 minut horkým vzduchem při teplotě 85 ℃. Při sušení následuje třídění čajových listů mechanickým vibračním sítem. Přitom se třídí na různé velikosti, Broken-Tea a malé kousky listů. Při špičkové kvalitě následuje ještě ruční výběr stonků a zlomků. Tato klasická, ortodoxní metoda je ještě dnes jediným způsobem, jak vyrobit černý listový čaj.

Černý čaj se ve východní Asii ve skutečnosti označuje jako červený čaj. Tak jako při zeleném čaji se pro nejlepší kvalitu sklízejí první dva lístky a pupen. Sklizeň se pak nechá sušit na mřížce přibližně 12 až 18 hodin. Při následujícím procesu kvašení se díky kyslíku ve vzduchu změní list i šťáva. Působením fermentace dostane černý čaj svou červenou barvu a typickou chuť. Díky fermentaci je také obzvláště trvanlivý. Po skončení procesu se čaj třídí podle stupňů listů.

240_F_80717866_KlL2dJT1CazArCsdPcH74sAeLMyOELEP

  • Černý čaj Assam GFOP

    Černý čaj Assam GFOP

    Cenově výhodný Assam z druhého sběru "Monipur" se silnou sladovou vůní a zlatým nálevem. Označení FTGFOP znamená - Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe -
    Kód : 0-101547
    Skupinová karta
  • Černý čaj Five o´Clock Tea

    Černý čaj Five o´Clock Tea

    Odpolední směs z Cejlonu a Indie s jemným nádechem bergamotové aroma. Obřad pití "čaje o páté" zavedla anglická vévodkyně Anna z Berfordu, aby si zkrátila
    Kód : 0-111543
    Skupinová karta
  • Černý čaj Darjeeling Dooteriah FTGF

    Černý čaj Darjeeling Dooteriah FTGF

    Dooteriah je oblast ve východím údolí Darjeelingu ve výšce 1024-2000 metrů nad mořem. Bohatost slunce, jemné mlhy, svieží vítr a úrodná půda vytvářejí velmi
    Kód : 0-101552
    Skupinová karta
  • Černý čaj Gruzínská směs

    Černý čaj Gruzínská směs

    Lehce aromatizovaná směs listového čaje z různych oblastí pěstování - konzumný čaj. Výborná směs černeho listového čaje Keemun a čínského černého čaje s
    Kód : 0-111561
    Skupinová karta
  • Černý čaj Darjeeling FTGFOP1 FFB

    Černý čaj Darjeeling FTGFOP1 FFB

    Nachází se na samém severu indického státu Západní Bengálsko v himálajských horách. Oblast Darjeeling je známá nádhernými horami z úchvatnými výhledy. Každý
    Kód : 0-101553
    Skupinová karta
  • Černý čaj ochucený Fantazie života

    Černý čaj ochucený Fantazie života

    Lahodná čokoláda a plátky mandlí v kombinaci s černým čajem je ideální pro náročný den.  1 čajovou lžičku zalijeme vařící vodou, necháme 3-4 minuty louhovat
    Kód : 0-120001
    Skupinová karta
  • Černý čaj Darjeeling FTGFOP1 Queens

    Černý čaj Darjeeling FTGFOP1 Queens

    Nachází se na samém severu indického státu Západní Bengálsko v himálajských horách. Oblast Darjeeling je známá nádhernými horami s úchvatnými výhledy. Každý
    Kód : 0-101554
    Skupinová karta
  • Černý čaj ochucený Zázvor Chilli

    Černý čaj ochucený Zázvor Chilli

    Období, kdy příroda venku má svůj zimní a chladný klid. Potřebujete cítit teplo a hřejivý pocit. Při popíjení tohoto čaje pocítite hřejivé teplo.   1 čajovou
    Kód : 0-120004
    Skupinová karta
  • Černý čaj Nilgiri FOP Korakundah

    Černý čaj Nilgiri FOP Korakundah

    Organic Nilgiri FOP se vyrábí na statku Korakundah v Nilgiri. V nálevu  je možné vnímat nádherně aromatickou a středně plnou chuť s nádechem sladkosti.
    Kód : 0-101555
    Skupinová karta