Sortiment - Dárkové čaje (78)

Tradiční Evropský nápoj

Černý čaj se ve východní Asii ve skutečnosti označuje jako červený čaj. Tak jako při zeleném čaji se pro nejlepší kvalitu sklízejí první dva lístky a pupen. Sklizeň se pak nechá sušit na mřížce přibližně 12 až 18 hodin. Při následujícím procesu kvašení se díky kyslíku ve vzduchu změní list i buková šťáva. Působením fermentace dostane černý čaj svou červenou barvu a typickou chuť. Díky fermentaci je také obzvláště trvanlivý. Po skončení procesu se čaj třídí podle stupňů listů.

Výroba černého čaje

Klasická výroba černého čaje z čerstvě nasbíraných listů probíhá čtyřmi pracovními postupy: 1. vadnutí, 2. rolování, 3. fermetace, 4. sušení.

1. vadnutí: Čerstvě nabírané listy se rozprostřou na dlouhou drátěnou mříž, přičemž ventilátory teplého vzduchu urychlí proces vadnutí. Listy ztratí 30 procent své vlhkosti a jsou připraveny na další postup.

2. rolování: Po vadnutí stále zelené listy srolují. V jednoduchém stroji se pohybují dvě kovové desky naproti sobě. Listy se rovnoměrně potrhají, Rozmačkáme a nařežou tak, aby se buněčné šťávy mohli spojit s kyslíkem ze vzduchu.

3. fermentace: rolované listy se pak kvůli fermentaci nasypou na stoly a udržují se vlhké. Tento proces trvá asi dvě až tři hodiny. Kyslík ve vzduchu se spojí se šťávou buněk v listech. Zelená barva čajových listů se promění na měděně červené, případně tmavohnědou. Buňky, buněčné šťávy a aromatické látky jsou nadále otevřené.

4. sušení: Po fermentaci se čajové lístky suší asi 20 minut horkým vzduchem při teplotě 85 ℃. Při sušení následuje třídění čajových listů mechanickým vibračním sítem. Přitom se třídí na různé velikosti, Broken-Tea a malé kousky listů. Při špičkové kvalitě následuje ještě ruční výběr stonků a zlomků. Tato klasická, ortodoxní metoda je ještě dnes jediným způsobem, jak vyrobit černý listový čaj.

Černý čaj se ve východní Asii ve skutečnosti označuje jako červený čaj. Tak jako při zeleném čaji se pro nejlepší kvalitu sklízejí první dva lístky a pupen. Sklizeň se pak nechá sušit na mřížce přibližně 12 až 18 hodin. Při následujícím procesu kvašení se díky kyslíku ve vzduchu změní list i šťáva. Působením fermentace dostane černý čaj svou červenou barvu a typickou chuť. Díky fermentaci je také obzvláště trvanlivý. Po skončení procesu se čaj třídí podle stupňů listů.

240_F_80717866_KlL2dJT1CazArCsdPcH74sAeLMyOELEP

  • Černý čaj Golden Nepal

    Černý čaj Golden Nepal

    Tento čaj z plantáže Antu Valley přesvědčí svou mladou kořenitou aroma a lehce ovocným charakterem. Plnochuťový, zlatý nálev se stříbrnými špičkami listů.  1
    Kód : 0-107515
    Skupinová karta
  • Černý čaj ochucený Kouzlo lásky

    Černý čaj ochucený Kouzlo lásky

    Kouzlo lásky možná objevíte i na dně šálku tohoto čaje. 1 čajovou lžičku zalijeme vroucí vodou,necháme 3-4 minuty louhova po přecezení podáváme černý čaj China
    Kód : 0-120946
    Skupinová karta
  • Černý čaj Vietnam Red organic

    Černý čaj Vietnam Red organic

    Čaje ve Vietnamu se pěstují v mnoha oblastech. Náš čaj pochází od místních malých zemědělců, který ho pěstují organicky ve výškách nad 900 m.n.m. Čaj má dlouhé
    Kód : 0-109104
    Skupinová karta
  • Černý čaj ochucený Tuareg

    Černý čaj ochucený Tuareg

    Osvěžující nápoj starých Tuaregů, tentokrát jako černý čaj.  1 čajovou lžičku zalijeme vriacou vodou, necháme 2-3 minuty louhovat po přecezení podáváme černý
    Kód : 0-120952
    Skupinová karta
  • Černý čaj Assam FBOP Blend

    Černý čaj Assam FBOP Blend

    Plná chuť s nasládlou špičkou. Vynikající s cukrem a mlékem.  1 čajovou lžičku zalijeme  vroucí vodou, necháme 3-4 minuty louhovat  po přecezení podáváme.
    Kód : 0-101107
    Skupinová karta
  • Černý čaj Bangladesh OP

    Černý čaj Bangladesh OP

    Lahodný užitkový čaj s mírně tmavým nálevem.  Označení OP znamená – Orange pekoe - čaj získaný z dlouhých zašpicatělých lístkú, které jsou větší než u FOP.
    Kód : 0-109555
    Skupinová karta
  • Černý čaj ochucený Cherry

    Černý čaj ochucený Cherry

    Spojení chutí černého čaje a romantických třešní.  1 čajovou lžičku zalijeme vroucí vodou, necháme 3-4 minuty louhovat  po přecezení podáváme černý čaj China
    Kód : 0-120953
    Skupinová karta
  • Černý čaj Assam "Tea to go"

    Černý čaj Assam "Tea to go"

    Velmi aromatická a silná Assamská směs z najlepších plantáží z druhého sběru. Exkluzivní, silný, kořeněný. Opravdová náhrada „espressa“. Můžete ho zjemnit
    Kód : 0-101161
    Skupinová karta
  • Černý čaj Tanzánie Usambara Black

    Černý čaj Tanzánie Usambara Black

    Tanzanie je země na východě Afriky v oblasti afrických velkých jezer. Pěstování čaje založili němečtí osadníci již v roce 1902. Až polovinu produkce čaje
    Kód : 0-109556
    Skupinová karta